Trawy Ozdobne – zadbaj o nie wiosną i ciesz się ich urokiem cały rok

Trawy ozdobne - jak o nie zadbać? - Przystanek Zieleń

Trawy ozdobne to wizytówka ogrodu preriowego. Coroczne ich przycinanie, na początku każdego sezonu wegetacyjnego, będzie pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji i walorów dekoracyjnych tych roślin. Jak wybrać najkorzystniejszy termin cięcia dla konkretnego gatunku?

Podziel trawy według trzech kategorii

Trawy zimnego sezonu: rozpoczynają wegetację już wczesną wiosną. Ich silnemu wzrostowi sprzyjają niższe temperatury – w przedziale 15 – 25 stopni Celcjusza i stała wilgotność powietrza. Do tej grupy należą m.in.: Trzcinnik, Śmiałek, Molinia, Drżączka, Kostrzewa, Sesleria, Turzyca.

Trawy ciepłego sezonu: rozpoczynają intensywny wzrost późną wiosną i kontynuują go latem.Ich silnemu wzrostowi sprzyjają wyższe temperatury – w przedziale 26 – 35 stopni Celcjusza.Do tej grupy należą m.in.: Proso rózgowate, Sporobolus, Miskant, Rozplenica, Trawa pampasowa, Miłka, Hakonechloa, czy też Schizachyirum.

Trawy zimozielone/wiecznie zielone/półzimozielone: ich liście, w zależności od gatunku,pozostają atrakcyjne przez całą zimę i nie przemarzają. Do tej grupy należą m.in.: Luzula, niektóre Turzyce.

Trawy zimnego sezonu, możesz przyciąć najwcześniej z całej grupy traw ozdobnych, zwykle w drugiej połowie marca – przy sprzyjających warunkach pogodowych.

Trawy ciepłego sezonu możesz przyciąć w drugiej kolejności. Może to być ostatni tydzień marca i pierwszy tydzień kwietnia. Z przycinaniem Rozplenicy warto poczekać nawet do połowy kwietnia.

Trawy zimozielone jak Luzula, czy Turzyce, wymagają jedynie interwencji, w postaci usunięcia widocznych suchych, obumarłych części.

Nie przycinaj traw zbyt wcześnie

Upewnij się, że czas w którym rozpoczynasz cięcie i następujące po nim dni, nie będą (długotrwale) obfitowały w niskie temperatury. Zbyt wczesne cięcie może spowodować przemrożenie młodych pędów, które rozpoczęły już wegetację.

Używaj odpowiednich narzędzi

Dostosuj wielkość narzędzi do wielkości przycinanego materiału. Sekatorów i ręcznych nożyc używaj do przycinania traw, o małych kępach i drobnych, delikatnych źdźbłach.

Używaj grubszych rękawic ochronnych, aby uniknąć skaleczeń. Niektóre gatunki traw takie jak: Rozplenica, Sesleria, Śmiałek czy wybrane odmiany Miskantów, posiadają ostre źdźbła, które mogą kaleczyć dłonie.

Stosuj techniki pozwalające na sprawne i efektywne wykonanie prac

Trawy wysokie, o szerszych liściach i rozrośniętych, dużych kępach m.in.: Proso, Miskant, większe gatunki Rozplenic, przed ścięciem zwiąż w kępy. Ułatwi to sprawne przycinanie i uporządkowanie ściętego materiału.

Większość traw ozdobnych możesz przyciąć na wys. ok. 10 cm nad ziemią, całkiem małe egzemplarze nawet na 5 cm nad ziemią. Starszym, bardziej rozrośniętym roślinom, pozostaw 20 cm łodygi nad powierzchnią ziemi.

Sesleria, zaliczana do gatunku traw (pomiędzy trawą wiecznie zieloną, a trawą zimnego sezonu) wymaga przycinania wyłącznie suchych łodyg. Zależnie od odmiany, możesz to robić wczesną wiosną – Sesleria heufleriana lub późną wiosną – Sesleria autumnalis.

Kostrzewa i Stipa, to trawy wymagające wyczesania suchych łodyg. Najlepiej użyć metalowego grzebienia. Zabieg jest czasochłonny, ale daje doskonałe efekty i pozwala utrzymać rośliny w dobrej kondycji.

Nie przycinaj traw zbyt późno

W łuskach, które wydają się suche, możesz przyciąć świeże pędy np. u Miskanta czy Hakonechloy. Jeśli nie jesteś pewien, czy pędy roślin są suche, przed ścięciem delikatnie je pognieć lub przełam.

Jeśli przeoczysz odpowiedni moment cięcia, nie przejmuj się. Pozbieraj naturalnie wyłamane łodygi. I poczekaj. Interwencyjny zabieg możesz wykonać w momencie, kiedy będziesz w stanie wyraźnie rozróżnić żywe i martwe części rośliny.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu oraz zapoznania się z naszą ofertą!